Ammattiopisto Luovi etsii opettajia ja ohjaajia ympäri Suomen – tärkeintä on aito halu työskennellä erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa

Erityisammattioppilaitos Luovi rekrytoi nyt opettajia ja ohjaajia.
Ammattiopisto Luovi mahdollistaa väylän työelämään erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Ammattiopisto Luovin mielestä jokaisen tulisi saada hyvät eväät elämään. Ammatillisen erityisoppilaitoksen eri alojen ammattilaiset yhdistävät päivittäin pedagogiset ja ammatilliset taitonsa ja varmistavat, että erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat löytävät paikkansa työelämässä.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastatteluiden pohjalta yhteistyössä Ammattiopisto Luovin kanssa. Nyt Luovi etsii uusia ohjaajia ja opettajia liittymään joukkoonsa – aiempaa kokemusta ohjaamisesta ei välttämättä edellytetä. Lue lisää Luovista työpaikkana tai katso heti avoimet paikat »

Hae ammatilliseksi erityisopettajaksi Luoviin »  Hae koulutuspäälliköksi Luoviin » 

Ohjaajaksi ilman aiempaa ohjaajakokemusta – mahdollisuus kouluttautua työssä

”Meidän tehtävämme on tarjota erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille väylä työhön ja hyvään elämään”, Luovin Tampereen yksikön yksikönjohtaja Riitta Kaivola kertoo. ”Useimpien opiskelijoiden kohdalla se tarkoittaa työllistymistä, mutta on myös muita vaihtoehtoja.”

Kun opiskelijoita on yli 1800 ja opiskelijoilla on valittavanaan ammatillista koulutusta laidasta laitaan – aina kiinteistönhoitajasta kondiittoriin asti – mahtuu Luovin 700 työntekijän joukkoon monenlaisia työntekijöitä: ammatillisia erityisopettajia, ohjaajia, opintoneuvojia, opintosihteereitä, työhönvalmentajia, järjestelmäasiantuntijoita, kokkeja, kiinteistönhoitajia.

”Ammatillisen erityisopetuksen alalla olemme tunnettu työnantaja, mutta moni ei tiedä, että meille voi tulla myös hyvin erilaisilla taustoilla. Jos löytyy vahva osaaminen joltain ammattialueelta ja intoa työskennellä erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa, niin meillä on mahdollisuus kouluttautua ohjaajan tehtäviin esimerkiksi oppisopimuksella”, Riitta kertoo.

Juuri nyt Luovilla onkin auki tehtäviä niin ammatillisille erityisopettajille kuin ohjaajan työstä haaveileville osaajillekin.

”Jos haluat tuntea tekeväsi merkityksellistä työtä, voimme olla sinulle erinomainen työpaikka”, Riitta vinkkaa.

Jokainen opintopolku suunnitellaan yksilöllisesti

Luovin opiskelijat tulevat monenlaisista taustoista, mutta kaikkia yhdistää se, että matkalle kohti työelämää tarvitaan erityistä tukea. Siksi opiskelijaryhmät ovatkin Luovissa pieniä, jotta opettajan ja ohjaajan on mahdollista tarjota enemmän aikaa ja huomiota yksittäiselle opiskelijalle. Moniammatillinen tiimi opiskelijan ympärillä tarjoaa tukea niin opintojen
etenemiseen, arjen hallintaan, työelämätaitojen oppimiseen kuin työllistymiseenkin.

Jokaisen opiskelijan takana on tiimi, joka räätälöi juuri hänelle sopivan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman. Meillä on esimerkiksi opiskelijoita, jotka ovat koko ikänsä olleet niin sanotusti kouluallergisia. Meillä he voivat suorittaa lähes koko opintonsa työelämässä”, Riitta kertoo. ”Toisaalta joku toinen voi tarvita pidemmän ajan oppilaitoksen turvallisten seinien sisäpuolella ennen työelämään siirtymistä.”

Yksilöllisistä suunnitelmista huolimatta erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa työskentelevän on varauduttava myös siihen, ettei kaikki aina mene suunnitelmien mukaan.

”Meidän nuoremme ovat ihania, ja heidän kanssaan onnistuminen on äärettömän palkitsevaa. Se ei poista kuitenkaan sitä, että heillä voi olla taustallaan rankkojakin tarinoita. Siksi tässä työssä tarvitaan ymmärrystä ja empatiaa, mutta ennen kaikkea hyvää asennetta, joka auttaa jaksamaan myös vaikeammat hetket.”

Ammattiopisto Luovi tarjoaa ammatillista opetusta erityistä tukea tarvitseville.
Luovissa voi opiskella esimerkiksi koneistajaksi.

Vaikka tuki ei koskaan ole Luovissa kaukana, haluaa Riitta korostaa, ettei asioita haluta tehdä nuoren puolesta. Sen sijaan opiskelijoita kannustetaan ottamaan itse vastuuta omasta elämästään.

”Monet opiskelijoistamme ovat tottuneet siihen, että asiat tehdään heidän puolestaan. Me haluamme opettaa ottamaan vastuun opiskelusta, työskentelystä ja elämästä”, hän kertoo. ”On upeaa nähdä, miten kumarassa ollut pää nousee pystyyn, ja opiskelija saa olla ylpeä saavutuksistaan.”

Luovissa satsataan kehittämiseen

Luovissa tuki ja kehittymismahdollisuudet eivät ole vain opiskelijoiden yksinoikeus, vaan samoja periaatteita sovelletaan myös työyhteisössä.

”Aivan samoin kuin tuemme opiskelijaa ja mahdollistamme hänelle erilaisia polkuja, pyrimme myös siihen, että työntekijöilläkin on mahdollisuus kehittää itseään ja löytää omia vahvuuksiaan.”

Kehittyminen on välttämätöntä myös siksi, että Suomen suurimpana ammatillisena erityisoppilaitoksena Luoville on tärkeää kulkea ammatillisen erityisopetuksen aallonharjalla.

”Haluamme, että Luovi on myös jatkossa tunnettu ammatillisen erityisopetuksen alan edelläkävijänä. Satsaamme siihen, että meillä on mahdollisuus kehittää toimintaamme ja olla alan paras toimija”, Riitta sanoo.

Luovi toimii yli 20 paikkakunnalla, mutta Riitta vakuuttaa, että niistä jokainen on ”aivan loistava paikka”.

”Luoviin on aikojen saatossa syntynyt työyhteisö, jossa saa välittää aidosti toisesta ihmisestä, ja jossa ilo on läsnä koko ajan sekä työkavereiden että opiskelijoiden kanssa.”

Juuri nyt Luovin toimipisteisiin ympäri Suomen haetaan uusia ammattilaisia mahdollistamaan yhä useammalle erityistä tukea tarvitsevalle hyvät eväät työelämään. Tärkein kriteeri tuleville luovilaisille on selvillä:

”Jos haluat työskennellä erityistä tukea tarvitsevien kanssa, niin silloin ollaan jo aika pitkällä. Vaikka muodollista pätevyyttä ei löytyisi, niin annamme oikealle asenteelle tosi kovan painoarvon.”

Tule mukaan Luovin iloiseen joukkoon luomaan yhdessä monenlaisten osaajien maailmaa!

Uusia tehtäviä avautuu lisää vielä kevään aikana, joten seuraa ilmoittelua avoimista paikoista myös Luovin nettisivuilla »

Katso avoimet paikat ja hae töihin Luoviin »